Αφήστε μας το τηλέφωνό σας και θα σας καλέσουμε εμείς!


CALL ME BACK!

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ OΣΟΙ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ;

unnamed (3)Τα ομαδικά αθλήματα όπως οι πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ μπορεί να προκαλέσουν μικροατυχήματα.

Aπό τον Επικ. Καθ. Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστ. Υπεύθυνο της EuroDentica Specialized Dental Care, Νικόλαο Κουβελά.

Oι τραυματισμοί δοντιών από έντονη αθλητική δραστηριότητα είναι αρκετά συχνοί. Καθώς πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή τις πολεμικές τέχνες γενικότερα, ενδέχεται να προκύψουν μικροτραυματισμοί ή και μεγαλύτεροι τραυματισμοί, αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα εγκαίρως. Οι οδοντίατροι προτείνουν την τοποθέτηση εξατομικευμένου προστατευτικού νάρθηκα, ο οποίος προλαμβάνει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις όπως κατάγματα γνάθων, απώλεια δοντιών, μετακινήσεις δοντιών, εκγομφώσεις ή απλούς τραυματισμούς.

Επίσης κατ’αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται και σοβαρότεροι τραυματισμοί όπως διάσειση, εγκεφαλική αιμορραγία ή περιστατικά απώλειας συνείδησης, λόγω του ότι αποτρέπεται η βίαιη πρόσκρουση της κάτω γνάθου με την άνω γνάθο. Ας μην ξεχνάμε ότι στόχος του οδοντιάτρου είναι να προφυλάσσονται τα υγιή δόντια, διότι εάν χαθεί ένα δόντι, η τραυματισμένη περιοχή στο πέρασμα των χρόνων είναι πιο ευάλωτη από το υπόλοιπο στόμα. Οι προστατευτικοί νάρθηκες ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται από αθλούμενους και αθλητές όλων των ηλικιών. Η μέγιστη προστασία προκύπτει από απόλυτα εξατομικευμένους νάρθηκες και όχι από βιομηχανοποιημένους έτοιμους νάρθηκες του εμπορίου.

diafanis naruΟ οδοντίατρος λαμβάνει αποτυπώματα από το στόμα και τα δόντια του αθλητή και λίγες ώρες αργότερα ο τεχνίτης έχει έτοιμο τον νάρθηκα, παρέχοντας παράλληλα οδηγίες πώς να χρησιμοποιείται. Οι νάρθηκες οι οποίοι αγοράζονται από καταστήματα αθλητικών ειδών, παρέχουν χαμηλή προστασία. Επίσης εάν οι νάρθηκες είναι μεν χαμηλού κόστους, αλλά όχι εξατομικευμένοι, εκτός από μειωμένη προστασία ενδέχεται να δυσκολέψουν και την αναπνοή του αθλητή.

Οι προστατευτικοί νάρθηκες που κατασκευάζονται εξατομικευμένα είναι ελαστικοί οποότε απορροφούν τους κραδασμούς, άοσμοι και υποαλλεργικοί. Καλό θα ήταν τόσο οι προπονητές όσο και οι οδοντίατροι να συστήνουν τους προστατευτικούς νάρθηκες κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλό, κάποιες δεκάδες ευρώ, ενώ τα πλεονεκτήματα πολλά και μακροχρόνια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη στην Ιατρική είναι η προτιμότερη και παράλληλα η οικονομικότερη λύση!!!

Επιστροφη