Eurodentica Logo
Αφήστε μας το τηλέφωνό σας και θα σας καλέσουμε εμείς!


CALL ME BACK!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΑμεΑ

sept10_teeth_feat_1018116721ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα, που δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη έχουν τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά…και γενικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), καθώς με ένα υγιές στόμα μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Αυτό τονίζει ο κ Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που έχει οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

«Δυστυχώς η πλειοψηφία των παιδιών και γενικότερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκτός των περίπλοκων ιατρικών προβλημάτων, έχουν πολύ κακή στοματική υγιεινή» αναφέρει ο κ Κουβελάς, οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ATOMA ME ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Ιnternational Association for Disability and Oral health) και σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της EURODENTICA (Eξειδικευμένο Κέντρο για Οδοντιατρική Φροντίδα και σε ΑΜΕΑ).

«Κι αυτό οφείλεται, συμπληρώνει ο καθηγητής, στο γεγονός ότι στη χώρα μας πολλές οικογένειες αγνοούν την ύπαρξη ειδικευμένων οδοντιάτρων στον τομέα αυτό, αλλά και γιατί οι οδοντίατροι αυτοί είναι πολύ λίγοι».

Οι δυο αυτοί παράγοντες μοιράζονται την ευθύνη για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν πολύ κακή στοματική υγιεινή γιατί συνήθως πάνε στο ιατρείο σε μεγάλη ηλικία και δεν έχουν συνηθίσει από μικρά παιδιά να συνεργάζονται με τον οδοντίατρο.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΜΕΑ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα δεδομένου ότι χρειάζεται ειδική υποδομή στο ιατρείο, καθώς και επιπλέον βοηθητικό προσωπικό.

«Μόνο ο εξειδικευμένος οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει σωστή οδοντιατρική φροντίδα , καθώς γνωρίζει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τα παιδιά ΑΜΕΑ, και γενικότερα να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα ιατρικά προβλήματα, πέραν των οδοντιατρικών, που επιβαρύνουν την κατάσταση και καθιστούν την οδοντιατρική θεραπεία εξαιρετικά δύσκολη» τονίζει ο κ Κουβελάς.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η οδοντιατρική θεραπεία τέτοιων περιστατικών, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση των ατόμων αυτών η πρόληψη έχει ξεχωριστή βαρύτητα.

Η οδοντιατρική πρόληψη, περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι εφόσον το παιδί έχει λειτουργικά τη δυνατότητα, ή πως μπορούν οι οικείοι του, αφού το ίδιο δεν μπορεί, να προστατέψουν την στοματική υγεία του δικού τους ανθρώπου.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ανάλογα με το ποσοστό συνεργασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον που έχει ο άνθρωπός μας, προσαρμόζουμε και την στοματική του υγιεινή στο σπίτι. Για ορισμένες κατηγορίες σπαστικών ατόμων ή ατόμων με νοητική στέρηση ελαφρού ή μετρίου βαθμού (αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικώς αυτοεξυπηρετούμενα), υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να διδαχτούν και να μάθουν αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη μόνα τους την προληπτική αγωγή για τη στοματική τους υγεία, καθημερινά στο σπίτι.

Αφού ο εξειδικευμένος οδοντίατρος εκπαιδεύσει γονείς , συνοδούς και θεραπευτές, στην συνέχεια αυτοί εξηγούν στο παιδί ότι αυτό που κάνει είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματός του έστω και αν αυτό το ενοχλεί λίγο στην αρχή. Μετά από λίγες ημέρες θα έχει συνηθίσει.

Προτιμούμε:

  • Την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που ελαττώνει κατά πολύ το χρόνο του βουρτσίσματος, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει πολύ καλά τα δόντια
  • Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα οδοντόπαστας διότι δεν ωφελεί.
  • Στάζουμε μία σταγόνα στο στόμα gel φθοριούχου κασσιτέρου, όταν το παιδί κοιμάται. Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια ενώ ο φθοριούχος κασσίτερος καταστρέφει τον στρεπτόκοκκο Mutans, που είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την πρόκληση τερηδόνας
  • Ελέγχουμε τη λήψη των υδατανθράκων, ζάχαρης, γλυκών και επιτρέπουμε στο παιδί να παίρνει γλυκό με το πρωινό και μετά τα κύρια γεύματα
  • Δεν έχουμε γλυκά στο σπίτι σε πρώτη ζήτηση
  • Δεν επιβραβεύουμε με γλυκά τα ΑΜΕΑ, γιατί είθισται οι γονείς να τους δίνουν περισσότερα γλυκά για να τα ικανοποιήσουν

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Είναι πολύ σημαντικό ο γονιός σε συνεργασία με τον οδοντίατρο να καθορίσει κάθε πότε θα γίνεται έλεγχος. Πέρα από την παρακολούθηση όμως πρέπει να αφαιρείται η πέτρα και να γίνεται φθορίωση με πολύ ισχυρό διάλυμα φθορίου που δημιουργεί έντονη ενίσχυση των επιφανειών των δοντιών. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να γίνουν προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών στα πίσω δόντια που θα προστατέψουν από την τερηδόνα τις ευαίσθητες επιφάνειές τους.

«Με τον προληπτικό έλεγχο μπορούμε να κρατάμε σε καλό επίπεδο την στοματική υγιεινή του παιδιού και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις με μολύνσεις και εξαγωγές δοντιών» αναφέρει ο κ Κουβελάς και καταλήγει «Ας δώσουμε λοιπόν στους ανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες τη δυνατότητα να έχουν ένα υγιές στόμα, ώστε να μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, χωρίς προβλήματα».

φωτογραφία (2)_1971302381Σε ασθενείς με προβλήματα επικοινωνίας και δυσκολία στην συνεργασία, στον χώρο της Eurodentica Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα, θεραπεύει o επ. Καθηγητής Νικόλαος Σ. Κουβελάς, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (1975-77) στην αντιμετώπιση εξαιρετικά δύσκολων περιστατικών ατόμων με αναπηρία (αδυναμία επικοινωνίας) και όχι μόνο, ατόμων παιδικής ηλικίας. Το 1994 οργάνωσε την ΟΔ.ΕΤ.Ε.ΑΣ. Επιστημονική εταιρεία μελέτης και υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος και το 1996 ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία κινητής οδοντιατρικής μονάδος που με παιδοδοντιάτρους συνεργάτες μέλη της επιστημονικής εταιρείας θεράπευαν δωρεάν άτομα με ειδικές ανάγκες στους χώρους διαμονής τους. Το 1996 προσεκλήθη στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας IADH και το 1998 έγινε President elect. To 2000 εξελίχθηκε σε πρόεδρο και το 2002 σε Past President.