Υπεύθυνη για σοβαράκαρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο για το χαμόγελο μας ,είναι σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Αγγλικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ η κακή στοματική υγεία!!
Αυτό επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαος Κουβελάς, με αφορμή στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης παραμελούν σοβαρά την στοματική τους υγεία.
«Η μελέτη του Αγγλικού πανεπιστημίου δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ιατρική κοινότητα, πως δηλαδή μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία» αναφέρει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών και επιστημονικός Υπεύθυνος της EURODENTICA.
Μέχρι πρόσφατα, όπως εξηγεί ο κ Κουβελάς, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ λένε πως ένοχος είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.
Όταν τα βακτήρια εισέλθουν στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα.
Τα αιμοπετάλια, όπως είναι γνωστό, είναι κύτταρα του αίματος που έχουν ως ρόλο να συγκολλούνται, για να πήζει το αίμα (π.χ. σε περίπτωση τραυματισμού). Η αυξημένη συγκόλλησή τους είναι αιτία θρομβώσεων.
Όταν ενώνονται τα αιμοπετάλια δημιουργούν γύρω από τα στοματικά μικρόβια μια τόσο δυνατή ασπίδα, η οποία είναι ανθεκτική και στα αντιβιοτικά.
Επιπλέον, η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.
Έτσι τα στοματικά βακτήρια μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν με την σωστή στοματική υγιεινή.
Ένα επικίνδυνο βακτήριο είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει σε «κλειστές» αποικίες στο στόμα. Οι αποικίες του στρεπτόκοκκου ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνες όταν φύγουν από το στόμα και κυκλοφορήσουν στο αίμα. Τότε μπορεί τα μικρόβια να εγκατασταθούν σε σημεία που δεν ρέει κανονικά το αίμα, π.χ. στην καρδιά σε περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή του μυός της καρδιάς).
Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, θα πρέπει εκτός από υγιεινή διατροφή, ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης, άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, να προσέχουμε και την στοματική μας υγεία. Μάλιστα οι επιστήμονες ενοχοποιούν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα ως υπεύθυνες για την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Σε καρδιοπαθείς η οδοντιατρική εργασία θα πρέπει να συνδυάζεται με επαρκή αντιβιοτική κάλυψη ευρέος φάσματος 1,5 ώρα πριν, όπως επίσης σε μεταμοσχευμένους ασθενείς και σε καρκινοπαθείς που είναι σε ανοσοκαταστολή.
ΚΡΥΦΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Σύμφωνα με τους επιστήμονεςδυο κρυφές απειλές για την καρδιά «ενδημούν» στο ανθρώπινο στόμα. Πρόκειται για :
1. Τα αποστήματα (φλεγμονές στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από τη ρίζα του δοντιού, όπου συσσωρεύεται πύον).
Τα αποστήματα συνοδεύονται από πόνο, πρήξιμο των ούλων και μερικές φορές πυρετό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με προβλήματα στην καρδιά, καθώς και όσοι πέρασαν έμφραγμα εντός του προηγούμενου εξαμήνου), επειδή σε περίπτωση αποστήματος υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ενδοκαρδίτιδας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιο από τα μικρόβια του αποστήματος να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη.
Ειδικότερα για τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον οδοντίατρό τους σε περίπτωση αποστήματος, προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί σωστά, σε συνεργασία με τον καρδιολόγο, είτε στο ιατρείο -όπου θα χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα- είτε στο νοσοκομείο -όπου γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης-, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης.
Επίσης τρείς μήνες πριν από προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς (π.χ. bypass, μεταμοσχεύσεις), θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από οδοντίατρο, ώστε να αποφύγουμε την μικροβιαιμία.
2.Η περιοδοντίτιδα ( μορφή προχωρημένης ουλίτιδας, όπου τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και αργότερα μπορεί και να πέσουν).
Σήμερα, πλήθος ερευνών συσχετίζουν την περιοδοντίτιδα με ορισμένες από τις σημαντικότερες παθήσεις της εποχής μας, όπως είναι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Επίσης, θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30%.
Υπολογίζεται πως το 10% του γενικού πληθυσμού έχει σοβαρή περιοδοντική νόσο, για την πρόληψη της οποίας είναι απαραίτητη η σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά. Επίσης όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα ή και καμία, έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. «http://www.eurodentica.gr/
210 825 7050-60 |