Παγκόσμια διάκριση από το Γερμανικό Οργανισμό TEMOS και το διεθνές DIPLOMATIC COUNCIL κατέκτησε η #Eurodentica Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα για το επίπεδο των υπηρεσιών της, όντας πλέον το 1ο Οδοντιατρείο στην Ελλάδα που διακρίθηκε από τους δύο διεθνείς οργανισμούς.
Η απονομή της διάκρισης, που κατατάσσει την Eurodentica ανάμεσα στα 150 καλύτερα Οδοντιατρικά Κέντρα του κόσμου(Best Hospitals Worldwide 2014, www.diplomatic-council.org), πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ σε ειδική τελετή στο Ξενοδοχείο Radisson Blu Park.
«Η διάκριση αυτή είναι μεγάλη τιμή για μένα, τους συνεργάτες μου αλλά και για τη χώρα μας στην δύσκολη αυτή περίοδο» τόνισε ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής της EURODENTICA, κ.Νικόλαος Κουβελάς.
« Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ,το επίπεδο των επιστημονικών υπηρεσιών που προσφέρουμε στην #Eurodentica Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα, είναι πολύ υψηλό και μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο. Η διάκριση είναι ένα ακόμη κίνητρο να ανεβάσουμε ακόμη ψηλότερα το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών» πρόσθεσε.
Την πιστοποίηση παρέδωσε στον κ Κουβελά, εκ μέρους του Γερμανικού Οργανισμού TEMOS και του Diplomatic Council, η Πρόεδρος του Temos Auditors Advisory Board, κ Αγγελική Κατσάπη η οποία δήλωσε:«Το στοίχημα της ποιότητας είναι επίπονο και η κατάκτηση μιας διεθνούς πιστοποίησης όπως αυτή του Οργανισμού Temos συνιστά κορυφαία επιβράβευση μιας διαρκούς προσπάθειας και αφοσίωσης στην ασφάλεια και τη φροντίδα των ασθενών.
Η #Eurodentica S.A. απέδειξε ότι η εστίαση σε υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αγορά του Οδοντιατρικού Τουρισμού. Η βιωσιμότητα της οδοντιατρικής αποτελεί κρίσιμο ζήτημα το οποίο μόνο με εξωστρέφεια και επένδυση στην ποιότητα των υπηρεσιών μπορεί να αντιμετωπισθεί».
Η #Eurodentica Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα είναι το 1ο Οδοντιατρικό Κέντρο στην Ελλάδα που κατακτά αυτή τη διάκριση αλλά και παράλληλα την πιστοποίηση.
Την πιστοποίηση του DIPLOMATIC COUNCIL παρέδωσε στον κ Κουβελά ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος και προλόγισε την εκδήλωσε,τονίζοντας ότι η τ Eurodentica χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο διπλωματικό σώμα.
Επίσης η κ.Ηλέκτρα Παπαζάχου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, εκ μέρους της Υπουργού Τουρισμού, κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία που δίνει το Υπουργείο Τουρισμού στην ανάπτυξη του Ιατρικού τουρισμού και ιδιαίτερα του Οδοντιατρικού. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο Roof Garden του ξενοδοχείου και τίμησε με την παρουσία του αυτή την σημαντική διπλή διάκριση της #Eurodentica. Μεταξύ αυτών πολιτικοί, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι , ασθενείς και φίλοι.
Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε
Ο Yπεύθυνος του Περιοδοντολογικού Τμήματος της EURODENTICA SPECIALIZED DENTAL CARE, Χρήστος Κριτικός, μας ενημερώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Oncology, η περιοδοντική νόσος, σε καπνιστές και μη, είναι προειδοποιητικό σημάδι αυξημένου κινδύνου καρκίνου.
Ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η περιοδοντική νόσος συσχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων, των νεφρών, του παγκρέατος και του αίματος.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ιατρικά αρχεία 50.000 ανδρών και διαπίστωσαν ότι η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει και τις δυο καταστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποφέρει από κάποιας μορφής περιοδοντική νόσο, η οποία προκαλείται από εμμένουσα βακτηριακή λοίμωξη και το πρόβλημα είναι συχνότερο στους καπνιστές. Ωστόσο, η παρούσα έρευνα διαπιστώνει ότι ακόμα και για άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, η περιοδοντική νόσος σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια και πληροφορίες για την υγεία Αμερικανών ανδρών από το 1986 και έπειτα. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ιστορικό περιοδοντικής νόσου, είχαν 14% υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου, συγκριτικά με αυτούς δεν είχαν ανάλογο ιστορικό.
Παρατηρήθηκε κατά το ένα τρίτο αύξηση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, σχεδόν 50% αύξηση της πιθανότητας νεφρικού καρκίνου και όμοια αύξηση για τον καρκίνο του παγκρέατος.
Οι καρκίνοι του αίματος όπως η λευχαιμία αυξήθηκαν κατά 30% μεταξύ των ανδρών με περιοδοντική νόσο. Ενώ δεν καταγράφηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων μεταξύ των ατόμων με περιοδοντική νόσο που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, ήταν ελαφρώς αυξημένος ο συνολικός κίνδυνος οποιουδήποτε τύπου καρκίνου και όμοια αύξηση του ποσοστού των καρκίνων του αίματος.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί η παρουσία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις. Τα άτομα με λοιμώξεις των ούλων μπορεί να έχουν χημικές ενδείξεις ότι η φλεγμονή μπορεί να αντικατοπτρίζεται και σε άλλα σημεία του σώματος, καθώς έχουν βρεθεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα βακτήρια που σχετίζονται με τα ούλα προκαλούν προβλήματα και σε άλλα σημεία του σώματος.
Η αύξηση των αιματολογικών καρκίνων αναδεικνύει ένα σύνδεσμο με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εμμένουσα παρουσία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να είναι σημάδι αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να επιτρέψει στον καρκίνο να εκδηλωθεί.
Επίσης τα στοιχεία μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια ομοιότητα της ανοσοποιητικής λειτουργίας και της ανταπόκρισης στην φλεγμονή, που συντελεί σε τάση τόσο στην περιοδοντική νόσο όσο και στους αιματολογικούς καρκίνους.
Ωστόσο, είναι επίσης πιθανόν η μακρά δράση της περιοδοντικής νόσου να μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανοσοποιητική αντίδραση που βοηθά τον καρκίνο να εκδηλωθεί, ή τα βακτήρια από τα ούλα να μπορούν να προκαλέσουν απευθείας καρκίνο σε ιστούς της στοματικής κοιλότητας ή του λάρυγγα.
Όμως ο Yπεύθυνος του Περιοδοντολογικού Τμήματος της EURODENTICA SPECIALIZED DENTAL CARE, Χρήστος Κριτικός, μας επισημαίνει ότι οι επιστήμονες επί του παρόντος δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου με βάση τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, καθώς είναι πρόωρα. Οι ασθενείς με περιοδοντική νόσο θα πρέπει να αναζητούν ιατρική φροντίδα ανεξαρτήτως της επίδρασης που έχει η νόσος στον καρκίνο.
O Yπεύθυνος του Περιοδοντολογικού Τμήματος της EURODENTICA SPECIALIZED DENTAL CARE, Χρήστος Κριτικός, μας ενημερώνει για την συσχέτιση του καπνίσματος και της περιοδοντίτδας. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Έχει διαπιστωθεί ότι οι καπνιστές εμφανίζουν κατά 5-20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντίτιδας.
Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 50-75% των περιπτώσεων με νόσο εμφανίζεται σε χρήστες καπνού.
Τα άτομα που καπνίζουν εμφανίζουν περισσότερη τρυγία, βαθύτερους θυλάκους, μεγαλύτερη απώλεια οστού και συνεπώς, αυξημένη απώλεια δοντιών. Το κάπνισμα μειώνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα ούλα και τους υπόλοιπους περιοδοντικούς ιστούς, μειώνοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού, ενώ, παράλληλα, επιβραδύνεται και η επούλωση.
Έτσι, η αποκατάσταση στους καπνιστές είναι δυσκολότερη, καθώς η νικοτίνη καταναλώνει το διαθέσιμο οξυγόνο, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο μηχανισμός ενεργοποίησης των ουσιών αποκατάστασης του οργανισμού και η καταστροφή των ιστών συνεχίζεται.
Η καταστροφή των ιστών είναι μεγάλης διάρκειας, δεδομένου ότι η παραγωγή κολλαγόνου δεν γίνεται αρκετά γρήγορη, ώστε να γίνει φυσιολογική αποκατάσταση.
Επιπλέον, μας επισημαίνει ο Yπεύθυνος του Περιοδοντολογικού Τμήματος της EURODENTICA SPECIALIZED DENTAL CARE, Χρήστος Κριτικός, η νικοτίνη που υπάρχει στα τσιγάρα απορροφάται ταχέως στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της βλεννώδους ουσίας του στόματος, με συνέπεια να υπάρχει μια αρχική αγγειοδιαστολή και αύξηση του ρυθμού ροής του αίματος.
Όμως μετά από αυτό, παρατηρείται μια αντιδραστική αγγειοσυστολή λόγω νικοτίνης, που προκαλεί περισσότερο κακό. Αυτή η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ώρες μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου και να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος στα ούλα με όλα τα σχετικά προβλήματα.
Επειδή αυτή η αγγειοσυστολή μπορεί να προκύψει και στον ινώδη ιστό, ώστε να μην εμφανίζεται η γνωστή αιμορραγία που συνοδεύει συνήθως την περιοδοντίτιδα. Ομως η έλλειψη αιμορραγίας κατά την εξέταση των ούλων και του περιοδοντίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε υγιείς ιστούς, όπως αυτό συμβαίνει σε έναν μη καπνιστή.
Επομένως, καθώς η ανίχνευση της νόσου είναι πιο δύσκολη σε καπνιστές, οι ασθενείς αυτοί καταφεύγουν στον οδοντίατρο όταν τα συμπτώματα στα δόντια τους είναι εμφανή (π.χ. κινητικότητα) και η θεραπεία είναι ήδη καθυστερημένη και αρκετά πιο δύσκολη.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι καπνιστές κατατάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ευπάθειά τους για περιοδοντίτιδα θα πρέπει να τους κινητοποιεί ώστε να είναι περισσότερο προσεκτικοί και τακτικοί στις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο.
«Ρυθμίζει» την υψηλή πίεση και το στρες, ενώ ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή από τους γύρω μας λένε οι ψυχολόγοι για το ωραίο χαμόγελο. Αυτό το καθημερινό μας χαρούμενο «διαβατήριο» είναι εφικτό να αποκτηθεί γρήγορα, τελείως ανώδυνα και οικονομικά χάρη στην εξέλιξη της σύγχρονης οδοντιατρικής προσθέτουν από την πλευρά τους οι οδοντίατροι!
Αποτελεί δε ένα καλό δώρο για τον εαυτό μας καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Πράγματι η απόκτηση ενός ωραίου χαμόγελου αποτελεί ίσως το καλύτερο δώρο για τις γιορτές που έρχονται και δεν κοστίζει περισσότερο από τα συνηθισμένα δώρα που ανταλλάσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας» τονίζει η κ Ελένη Γκίζα, Χειρουργός-Οδοντίατρος, με ειδίκευση στην Αισθητική- Επανορθωτική Οδοντιατρική, Οδοντιατρικά Lasers και στη Λεύκανση Δοντιών.
Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους η αντιγήρανση και η ανανέωση επιτυγχάνονται εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα αν φροντίσουμε τα δόντια μας. Μπορούμε μάλιστα να δείχνουμε 15 χρόνια νεώτεροι, αν τα δόντια μας είναι λευκά, ίσια και αρμονικά.
«Υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν να χαμογελούν επειδή δεν αισθάνονται ευχαριστημένοι με το χαμόγελό τους. Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις σε πολλά αισθητικά προβλήματα. Ειδικά οι εξελίξεις της σύγχρονης οδοντιατρικής έχουν απλοποιήσει πολλά προβλήματα πλέον», προσθέτει η κ Ελένη Γκίζα.
Ένα ωραίο χαμόγελο είναι εφικτό να αποκτηθεί σε μία μόλις επίσκεψη, τελείως ανώδυνα και αρκετά οικονομικά.
Νέα δεδομένα στην σύγχρονη οδοντιατρική
«Στην περίπτωση που κάποιος έχει κάποια ατέλεια, όπως η αραιοδοντία (αραιά δόντια), δόντια με φθορές, ρωγμές, μη αρμονικού μεγέθους, στραβά ή με δυσχρωμίες, υπάρχει πλέον λύση» αναφέρει η κ. Ελένη Γκίζα και συνεχίζει.
«Με τη μέθοδο της μικρογλυπτικής (bonding) ή τη χρήση όψεων πορσελάνης, όλες αυτές οι ατέλειες μπορούν να εξαφανιστούν και ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει δόντια λευκά, ίσια και αρμονικά».
Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν και μάλιστα πολύ γρήγορα, μέσα σε 4 ώρες, αρκεί ο οδοντίατρος να είναι εξειδικευμένος πάνω στις νέες τεχνικές της σύγχρονης οδοντιατρικής. Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους οδοντίατρους:
• Στις όψεις ρητίνης, τα δόντια δεν τροχίζονται καθόλου. Οι όψεις αυτές δημιουργούνται στα μέτρα του ενδιαφερόμενου, με το κατάλληλο σχήμα, κλίση και χρώμα, αφού έχουν προηγηθεί μετρήσεις και έχουν ληφθεί υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το σχήμα του προσώπου, ο σωματότυπος, αλλά και άλλοι προσωπικοί παράγοντες. Χρειάζεται και μία καλλιτεχνική φύση του ειδικού, διότι πρόκειται στην ουσία για λίφτινγκ δοντιών.
• Στα σπασμένα δόντια, η καλύτερη και πιο γρήγορη μέθοδος αποκατάστασης είναι η τεχνική Cad/Cam, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε μία μόνο συνεδρία, με τη χρήση κάμερας και υπολογιστή, γίνεται τρισδιάστατη απεικόνιση του στόματος και δημιουργείται άμεσα στο ιατρείο η πορσελάνη που χρειάζεται, χωρίς να μεσολαβήσει οδοντοτεχνίτης και δεύτερη συνεδρία.
• Στο πρόβλημα του χρώματος των δοντιών, τη λύση δίνει η λεύκανση. Με την τεχνική Zoom AP, η οποία δεν ταλαιπωρεί το σμάλτο των δοντιών και πετυχαίνει πολύ ανοικτούς τόνους σε μία μόνο συνεδρία, επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τεχνική Ζoom AP διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και είναι μία πολύ ευχάριστη διαδικασία παράλληλα. Συγκεκριμένα ο εξειδικευμένος οδοντίατρος εφαρμόζει στην επιφάνεια των δοντιών ένα λευκαντικό ζελ, το οποίο ενεργοποιείται υπό το φώς τoυ ΖΟΟΜ ΑP. Το οξυγόνο του ζελ, εισχωρεί ήπια στα δόντια και λευκαίνει τις δυσχρωμίες, διατηρώντας την δομή των δοντιών.
Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα περισσότερο, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε στην κατανάλωση τροφών με χρωστικές ουσίες όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, και ο καφές. Αμέσως μετά από μία τέτοια κατανάλωση, θα πρέπει να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας.
Εάν μετά από καιρό το χρώμα των δοντιών σας δεν είναι τόσο λευκό, δεν χρειάζεται νέα επίσκεψη στο ιατρείο, παρά μόνο η χρήση ειδικού λευκαντικού υλικού στο σπίτι, σε ατομικά δισκάρια.
«Απλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η αισθητική και η υγεία πρέπει να συμβαδίζουν. Οπότε ένας εξαμηνιαίος προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο μας προφυλάσσει από τυχόν προβλήματα. Σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορεί το πρόσωπό σας να λάμψει και να σας γεμίσει αυτοπεποίθηση» καταλήγει η κ Ελένη Γκίζα.
Πηγή: Cosmos Επικοινωνία
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
Από τον Tακτικό Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Αλεξανδρίδη, Διευθυντή Κλινικής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Γναθοχειρουργικής και Εμφυτευματολογίας της Eurodentica Specialized Dental Care.
Με απλά λόγια, το εμφύτευμα αντικαθιστά την ρίζα ενός δοντιού που λείπει. Τα εμφυτεύματα είναι κυρίως από τιτάνιο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι καλώς ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο γιατρός που τοποθετεί τα εμφυτεύματα πρέπει να είναι εξειδικευμένος. Είναι δυνατόν να γίνει τόσο με τοπική αναισθησία στο ιατρείο όσο και με «μέθη» σε ασθενείς που έχουν φοβία με τις χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα. Προκειμένου να υπάρχει το άριστο αποτέλεσμα, συνεργάζονται δύο ειδικότητες γιατρών ο γναθοπροσωπικός χειρουργός και ο προσθετολόγος.
Η Εμφυτευματολογία αποτελεί τμήμα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ειδικότητα της Οδοντιατρικής και της Ιατρικής η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων & θεραπευτικών εφαρμογών, όπως η απλή ή χειρουργική εξαγωγή ενός δοντιού, τα τραύματα από ατυχήματα, η ορθογναθική χειρουργική, η ογκολογική χειρουργική, η αποκατάσταση διαφόρων ελλειμμάτων του προσώπου, η αντιμετώπιση σχιστιών, η θεραπεία κύστεων των γνάθων, κλπ.
Παλαιότερα τα εμφυτεύματα δεν ήταν οστεοενσωματούμενα όπως είναι σήμερα, δεν ήταν από τιτάνιο αλλά από άλλα μέταλλα και επίσης τοποθετούσαν τις προσθετικές αποκαταστάσεις αμέσως μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με πενιχρά και αμφίβολα αποτελέσματα.
Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα ανακαλύφθηκαν από τον καθηγητή Per-Ingvar Brånemark στην Σουηδία, ο οποίος τοποθέτησε το πρώτο οδοντικό εμφύτευμα από τιτάνιο, σε ασθενή στα τέλη της δεκαετίας 1970. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται από το 1985 και έκτοτε παρουσιάζουν μία πολύ καλή πορεία, λύνοντας πολλά προβλήματα. Πλέον πολλές εταιρίες σε διάφορες χώρες του κόσμου κατασκευάζουν εμφυτεύματα από τιτάνιο.
Σήμερα τοποθετούνται εμφυτεύματα και σε περιοχές του στόματος όπου δεν υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα οστού.
Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται αυτομόσχευμα, δηλαδή οστό που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή ή και ετερομόσχευμα.
Μετά από 3- 4 μήνες γίνεται και η προσθετική αποκατάσταση.
Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη και τελευταία η επιφάνειά τους έχει αδροποιηθεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιφάνεια πρόσφυσης και οι χρόνοι αναμονής για την τοποθέτηση των προσθετικών αποκαταστάσεων να είναι μικρότεροι. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσωρινής προσθετικής αποκατάστασης την ίδια μέρα και μόνιμης μετά από 3 μήνες περίπου, οπότε και το εμφύτευμα έχει πλήρως οστεοενσωματωθεί.
Το μετεγχειρητικό στάδιο διαρκεί 2- 4 ημέρες, και ο ασθενής καλύπτεται με αντιβίωση και παυσίπονο. Στην αρχή υπάρχει ένα ελαφρύ οίδημα, το οποίο όμως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων σε σχέση με τις γνωστές μας γέφυρες, είναι ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα παρακείμενα δόντια. Πρωταρχικό μέλημα του οδοντιάτρου είναι να μην επηρεάζονται τα υγιή δόντια προκειμένου να θεραπευθεί ή να αποκατασταθεί ένα άλλο δόντι που λείπει. Επίσης η μάσηση και η ομιλία, δεν επηρεάζονται καθόλου με τα εμφυτεύματα. Σε περίπτωση ολικής απώλειας δοντιών, είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε σε ακίνητες προσθετικές εργασίες με 5 – 8 εμφυτεύματα ή να κατασκευάσουμε οδοντοστοιχίες οι οποίες στηρίζονται σε 2 – 4 εμφυτεύματα. Οι προσθετικές εργασίες που τοποθετούνται πάνω στα εμφυτεύματα αισθητικά, κάποιες φορές, δείχνουν καλύτερες και από τα φυσικά δόντια.
Μία από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των εμφυτευμάτων, μας αναφέρει ο Καθηγητής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής , Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης , είναι η τοποθέτηση σε μία ημέρα και του εμφυτεύματος και της προσθετικής εργασίας, μέσω μίας τεχνολογίας 3D, όπου ένας υπολογιστής λαμβάνει μία ολική απεικόνιση του στόματος την οποία ο γιατρός στέλνει σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Στοκχόλμη όπου ρομπότ εκτελεί προσομοίωση, δηλ. μάσηση με εικονική γνάθο.
Ο γιατρός λαμβάνει οδηγίες στην συνέχεια, για την σωστή 100% τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και την άμεση τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας. Αυτή η μέθοδος, που είναι πολύ διαδεδομένη στο Hollywood, προσελκύει ασθενείς από όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου κάποιες ασθένειες εμποδίζουν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, π.χ. ανεξέλεγκτος διαβήτης, ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά φάρμακα, ασθενείς σε χημειοθεραπεία κ.λ.π.
Γενικά, τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για όλους τους ενήλικες, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, άνω του 96% ενώ η ιατρική έρευνα εξελίσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ εμφυτεύματος και προσθετικής αποκατάστασης.
Το όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο είναι σημαντικός παράγοντας για την αυτοπεποίθησή μας και την υγεία μας!
«Ρυθμίζει» την υψηλή πίεση και το στρες, ενώ ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή από τους γύρω μας λένε οι ψυχολόγοι για το ωραίο χαμόγελο.
Αυτό το καθημερινό μας χαρούμενο «διαβατήριο» είναι εφικτό να αποκτηθεί γρήγορα, τελείως ανώδυνα και οικονομικά χάρη στην εξέλιξη της σύγχρονης οδοντιατρικής προσθέτουν από την πλευρά τους οι οδοντίατροι !
Αποτελεί δε ένα καλό δώρο για τον εαυτό μας καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Πράγματι η απόκτηση ενός ωραίου χαμόγελου αποτελεί ίσως το καλύτερο δώρο για τις γιορτές που έρχονται και δεν κοστίζει περισσότερο από τα συνηθισμένα δώρα που ανταλλάσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας» τονίζει η κ Ελένη Γκίζα, Χειρουργός-Οδοντίατρος, με ειδίκευση στην Αισθητική- Επανορθωτική Οδοντιατρική, Οδοντιατρικά Lasers και στη Λεύκανση Δοντιών.
Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους η αντιγήρανση και η ανανέωση επιτυγχάνονται εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα αν φροντίσουμε τα δόντια μας. Μπορούμε μάλιστα να δείχνουμε 15 χρόνια νεώτεροι, αν τα δόντια μας είναι λευκά, ίσια και αρμονικά.
«Υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν να χαμογελούν επειδή δεν αισθάνονται ευχαριστημένοι με το χαμόγελό τους. Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις σε πολλά αισθητικά προβλήματα. Ειδικά οι εξελίξεις της σύγχρονης οδοντιατρικής έχουν απλοποιήσει πολλά προβλήματα πλέον» προσθέτει η κ Ελένη Γκίζα.
Ένα ωραίο χαμόγελο είναι εφικτό να αποκτηθεί σε μία μόλις επίσκεψη, τελείως ανώδυνα και αρκετά οικονομικά.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
«Στην περίπτωση που κάποιος έχει κάποια ατέλεια, όπως η αραιοδοντία (αραιά δόντια), δόντια με φθορές, ρωγμές, μη αρμονικού μεγέθους, στραβά ή με δυσχρωμίες, υπάρχει πλέον λύση» αναφέρει η κ. Ελένη Γκίζα και συνεχίζει.
«Με τη μέθοδο της μικρογλυπτικής (bonding) ή τη χρήση όψεων πορσελάνης, όλες αυτές οι ατέλειες μπορούν να εξαφανιστούν και ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει δόντια λευκά, ίσια και αρμονικά».
Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν και μάλιστα πολύ γρήγορα, μέσα σε 4 ώρες, αρκεί ο οδοντίατρος να είναι εξειδικευμένος πάνω στις νέες τεχνικές της σύγχρονης οδοντιατρικής.
Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους οδοντίατρους :
- Στις όψεις ρητίνης, τα δόντια δεν τροχίζονται καθόλου. Οι όψεις αυτές δημιουργούνται στα μέτρα του ενδιαφερόμενου, με το κατάλληλο σχήμα, κλίση και χρώμα, αφού έχουν προηγηθεί μετρήσεις και έχουν ληφθεί υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το σχήμα του προσώπου, ο σωματότυπος, αλλά και άλλοι προσωπικοί παράγοντες. Χρειάζεται και μία καλλιτεχνική φύση του ειδικού, διότι πρόκειται στην ουσία για λίφτινγκ δοντιών.
- Στα σπασμένα δόντια, η καλύτερη και πιο γρήγορη μέθοδος αποκατάστασης είναι η τεχνική Cad/Cam, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε μία μόνο συνεδρία, με τη χρήση κάμερας και υπολογιστή, γίνεται τρισδιάστατη απεικόνιση του στόματος και δημιουργείται άμεσα στο ιατρείο η πορσελάνη που χρειάζεται, χωρίς να μεσολαβήσει οδοντοτεχνίτης και δεύτερη συνεδρία.
- Στο πρόβλημα του χρώματος των δοντιών, τη λύση δίνει η λεύκανση Με την τεχνική Zoom AP, η οποία δεν ταλαιπωρεί το σμάλτο των δοντιών και πετυχαίνει πολύ ανοικτούς τόνους σε μία μόνο συνεδρία, επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τεχνική Ζoom AP διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και είναι μία πολύ ευχάριστη διαδικασία παράλληλα. Συγκεκριμένα ο εξειδικευμένος οδοντίατρος εφαρμόζει στην επιφάνεια των δοντιών ένα λευκαντικό ζελ, το οποίο ενεργοποιείται υπό το φώς τoυ ΖΟΟΜ ΑP. Το οξυγόνο του ζελ, εισχωρεί ήπια στα δόντια και λευκαίνει τις δυσχρωμίες, διατηρώντας την δομή των δοντιών.
Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα περισσότερο, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε στην κατανάλωση τροφών με χρωστικές ουσίες όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, και ο καφές. Αμέσως μετά από μία τέτοια κατανάλωση, θα πρέπει να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας.
Εάν μετά από καιρό το χρώμα των δοντιών σας δεν είναι τόσο λευκό, δεν χρειάζεται νέα επίσκεψη στο ιατρείο, παρά μόνο η χρήση ειδικού λευκαντικού υλικού στο σπίτι, σε ατομικά δισκάρια.
«Απλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η αισθητική και η υγεία πρέπει να συμβαδίζουν. Οπότε ένας εξαμηνιαίος προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο μας προφυλάσσει από τυχόν προβλήματα. Σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορεί το πρόσωπό σας να λάμψει και να σας γεμίσει αυτοπεποίθηση» καταλήγει η κ Ελένη Γκίζα.
ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ και το στρες«ρυθμίζει» το ωραίο χαμόγελο, ενώ ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή από τους γύρω μας λένε οι ψυχολόγοι. Αυτό το καθημερινό μας χαρούμενο «διαβατήριο» είναι εφικτό να αποκτηθεί γρήγορα, τελείως ανώδυνα και οικονομικά χάρη στην εξέλιξη της σύγχρονης οδοντιατρικής προσθέτουν από την πλευρά τους οι οδοντίατροι! Αποτελεί δε ένα καλό δώρο για τον εαυτό μας καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Πράγματι η απόκτηση ενός ωραίου χαμόγελου αποτελεί ίσως το καλύτερο δώρο για τις γιορτές που έρχονται και δεν κοστίζει περισσότερο από τα συνηθισμένα δώρα που ανταλλάσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας», τονίζει η Ελένη Γκίζα, χειρουργός-οδοντίατρος, με ειδίκευση στην Αισθητική- Επανορθωτική Οδοντιατρική, Οδοντιατρικά Lasers και στη Λεύκανση Δοντιών . Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους η αντιγήρανση και η ανανέωση επιτυγχάνονται εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα αν φροντίσουμε τα δόντια μας. Μπορούμε μάλιστα να δείχνουμε 15 χρόνια νεώτεροι ,αν τα δόντια μας είναι λευκά, ίσια και αρμονικά. «Υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν να χαμογελούν επειδή δεν αισθάνονται ευχαριστημένοι με το χαμόγελό τους. Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις σε πολλά αισθητικά προβλήματα. Ειδικά οι εξελίξεις της σύγχρονης οδοντιατρικής έχουν απλοποιήσει πολλά προβλήματα πλέον», προσθέτει η κα Ελένη Γκίζα. Ένα ωραίο χαμόγελο είναι εφικτό να αποκτηθεί σε μία μόλις επίσκεψη, τελείως ανώδυνα και αρκετά οικονομικά. «Στην περίπτωση που κάποιος έχει κάποια ατέλεια, όπως η αραιοδοντία (αραιά δόντια), δόντια με φθορές, ρωγμές, μη αρμονικού μεγέθους, στραβά ή με δυσχρωμίες, υπάρχει πλέον λύση», αναφέρει η κ. Ελένη Γκίζα και συνεχίζει. «Με τη μέθοδο της μικρογλυπτικής (bonding) ή τη χρήση όψεων πορσελάνης, όλες αυτές οι ατέλειες μπορούν να εξαφανιστούν και ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει δόντια λευκά, ίσια και αρμονικά». Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν και μάλιστα πολύ γρήγορα, μέσα σε 4 ώρες, αρκεί ο οδοντίατρος να είναι εξειδικευμένος πάνω στις νέες τεχνικές της σύγχρονης οδοντιατρικής.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 23 Απριλίου στο Ecali Club, οι ομιλίες διακεκριμένων ιατρών με θέμα «ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ».
Μέλη του Ecali Club, αλλά και αρκετοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον πλαστικό χειρουργό Δρ. Αθανάσιο Αθανασίου να εξηγεί ποια είναι τα πλέον σύγχρονα δεδομένα στις επεμβατικές θεραπείες στο πρόσωπο, για το ΝΕΟ “3D Face Lift” που αλλάζει όσα μέχρι σήμερα ξέραμε αλλά και τις νέες εξελιγμένες τεχνικές που βελτιώνουν την εικόνα μας, χωρίς να την αλλάζουν.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο ποια είναι τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο και τι μπορούμε να κάνουμε σε καθένα από αυτά, τόσο επεμβατικά όσο και μη επεμβατικά, ενώ τονίστηκε η σημασία του πόσο επηρεάζει η εικόνα μας την ίδια την ψυχολογία μας.
Παράλληλα ο κ. Νικόλαος Κουβελάς, Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τη σημασία της στοματικής υγιεινής των δοντιών και των ούλων στη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας, εξηγώντας ότι παθήσεις όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα ευθύνονται για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, όπως η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
H κα. Ελένη Γκίζα, Χειρουργός Οδοντίατρος, ανέλυσε τις σύγχρονες μεθόδους στην αισθητική και επανορθωτική οδοντιατρική για ένα λαμπερό χαμόγελο, τονίζοντας τη μεγάλη πρόοδο της επιστήμης στον τομέα αυτό.
Περισσότερες πληροφορίες:
www.athens-beverlyhills.com
www.abh-medicalgroup.com
Υπεύθυνη για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο για το χαμόγελο μας ,είναι σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Αγγλικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ η κακή στοματική υγεία!!
Αυτό επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαος Κουβελάς, με αφορμή στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης παραμελούν σοβαρά την στοματική τους υγεία. «Η μελέτη του Αγγλικού πανεπιστημίου δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ιατρική κοινότητα, πως δηλαδή μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία» αναφέρει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών και επιστημονικός Υπεύθυνος της EURODENTICA. Μέχρι πρόσφατα, όπως εξηγεί ο κ Κουβελάς, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ λένε πως ένοχος είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.
Όταν τα βακτήρια εισέλθουν στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα. Τα αιμοπετάλια, όπως είναι γνωστό, είναι κύτταρα του αίματος που έχουν ως ρόλο να συγκολλούνται, για να πήζει το αίμα (π.χ. σε περίπτωση τραυματισμού). Η αυξημένη συγκόλλησή τους είναι αιτία θρομβώσεων. Όταν ενώνονται τα αιμοπετάλια δημιουργούν γύρω από τα στοματικά μικρόβια μια τόσο δυνατή ασπίδα, η οποία είναι ανθεκτική και στα αντιβιοτικά. Επιπλέον, η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Έτσι τα στοματικά βακτήρια μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν με την σωστή στοματική υγιεινή.
Ένα επικίνδυνο βακτήριο είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει σε «κλειστές» αποικίες στο στόμα.
Οι αποικίες του στρεπτόκοκκου ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνες όταν φύγουν από το στόμα και κυκλοφορήσουν στο αίμα. Τότε μπορεί τα μικρόβια να εγκατασταθούν σε σημεία που δεν ρέει κανονικά το αίμα, π.χ. στην καρδιά σε περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή του μυός της καρδιάς). Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, θα πρέπει εκτός από υγιεινή διατροφή, ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης, άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, να προσέχουμε και την στοματική μας υγεία. Μάλιστα οι επιστήμονες ενοχοποιούν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα ως υπεύθυνες για την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε καρδιοπαθείς η οδοντιατρική εργασία θα πρέπει να συνδυάζεται με επαρκή αντιβιοτική κάλυψη ευρέος φάσματος 1,5 ώρα πριν, όπως επίσης σε μεταμοσχευμένους ασθενείς και σε καρκινοπαθείς που είναι σε ανοσοκαταστολή.
ΚΡΥΦΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Σύμφωνα με τους επιστήμονεςδυο κρυφές απειλές για την καρδιά «ενδημούν» στο ανθρώπινο στόμα. Πρόκειται για :
1. Τα αποστήματα (φλεγμονές στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από τη ρίζα του δοντιού, όπου συσσωρεύεται πύον). Τα αποστήματα συνοδεύονται από πόνο, πρήξιμο των ούλων και μερικές φορές πυρετό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με προβλήματα στην καρδιά, καθώς και όσοι πέρασαν έμφραγμα εντός του προηγούμενου εξαμήνου), επειδή σε περίπτωση αποστήματος υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ενδοκαρδίτιδας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιο από τα μικρόβια του αποστήματος να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη.
Ειδικότερα για τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον οδοντίατρό τους σε περίπτωση αποστήματος, προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί σωστά, σε συνεργασία με τονκαρδιολόγο, είτε στο ιατρείο -όπου θα χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα- είτε στο νοσοκομείο -όπου γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης-, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης. Επίσης τρείς μήνες πριν από προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς (π.χ. bypass, μεταμοσχεύσεις), θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από οδοντίατρο, ώστε να αποφύγουμε την μικροβιαιμία.
2.Η περιοδοντίτιδα ( μορφή προχωρημένης ουλίτιδας, όπου τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και αργότερα μπορεί και να πέσουν). Σήμερα, πλήθος ερευνών συσχετίζουν την περιοδοντίτιδα με ορισμένες από τις σημαντικότερες παθήσεις της εποχής μας, όπως είναι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Επίσης, θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30%.
Υπολογίζεται πως το 10% του γενικού πληθυσμού έχει σοβαρή περιοδοντική νόσο, για την πρόληψη της οποίας είναι απαραίτητη η σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά. Επίσης όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα ή και καμία, έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
To καλοκαίρι έρχεται και μαζί με αυτό όλοι θέλουμε να νοιώσουμε πιο χαλαροί, ιδιαίτερα στις διακοπές. Οι καλές συνήθειες δεν πρέπει να μας εγκαταλείπουν το καλοκαίρι, ειδικά εάν αφορά πρόληψη σε θέματα υγείας, όπως η στοματική υγιεινή.Πότε πρέπει να τρώμε τα γλυκά, τι να προσέχουμε όσον αφορά στη σωστή στοματική υγιεινή;
Τα παιδιά, ως γνωστόν, δεν κάνουν ότι τους λέμε πάντα, αλλά μιμούνται ότι κάνουμε εμείς. Αρα θα πρέπει οι γονείς πρώτοι να ακολουθούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής, δηλαδή να βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές τη μέρα, με τον σωστό τρόπο, ήτοι 10 φορές προς 3 διαφορετικές κατευθύνσεις. Γι αυτό μέχρι 7 ετών το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από την μαμά. Ειδικά όταν ματώνει το ούλο θέλει βούρτσισμα 20 φορές, εκτός εάν υπάρχει πληγή. Επίσης στην ηλικία των 7 ετών, θα πρέπει να διδάσκουμε στο παιδί και τη χρήση οδοντικού νήματος, ώστε από τα 8 να μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο του. Αλλιώς, το να πλένει το παιδί ( η και ο ενήλικας) τα δόντια του επιφανειακά και να λέει ‘μαμά κοίτα Τι ωραία μυρίζει το στόμα μου’ και η μαμά να χαίρεται απέχει πολύ από αυτό που πρέπει να γίνει.
Επίσης, και η διατροφή δεν ακολουθεί το αυστηρό ενδεχομένως πλαίσιο της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά μπορεί να τρώνε περισσότερα παγωτά, γλυκά, καραμέλες, οπότε είναι φρόνιμο να μη γίνονται υπερβολές, ιδιαίτερα μεταξύ των κυρίων γευμάτων. Από το να φάμε το γλυκό κατά την διάρκεια του κυρίου γεύματος, είναι καλύτερα από το να το φάμε ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης παίζει ρόλο εάν ο υδατάνθρακας είναι σε στερεή μορφή και καταναλώνεται μαζί με το γεύμα ή μετά. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται μαζί και επίσης, είναι καλύτερα να είναι σε υγρή μορφή. Εάν είναι ανάμεσα στα γεύματα, πάλι είναι καλύτερα να είναι σε υγρή μορφή.
Οι τσίχλες, δεν βλάπτουν τα δόντια. Τα παλιά χρόνια όντως επικρατούσε αυτή η αντίληψη και ίσως και σήμερα λίγο. Η αλήθεια είναι ότι η τσίχλα προάγει την δημιουργία σάλιου στο στόμα και το σάλιο είναι βοηθός ενάντια στην τερηδόνα, άρα κάθε άλλο παρά κακό κάνει. Βέβαια εάν μασάμε όλη μέρα, θα έχουμε πρόβλημα με τους αδένες! Εάν η τσίχλα είναι light και δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει σορβιτόλη, είναι πολύ καλύτερα, διότι διασπάται αργότερα στο στομάχι και άρα δεν έχουμε τερηδόνα.
Πριν τις διακοπές, ενδείκνυται να γίνεται η εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό, φθορίωση και τσεκάπ. Είναι καλύτερα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να εντοπιστεί πριν τις διακοπές, ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα τότε.
Εάν το παιδί αθλείται, ειδικά στο μπάσκετ, ποδόσφαιρο, μποξ και παρόμοια αθλήματα καλό είναι να φορά προστατευτικό νάρθηκα, όπως και οι αθλητές, για πρόληψη καταγμάτων δοντιών και γνάθων.
Επίσης, η επίσκεψη στον οδοντίατρο έχει το νόημα και της υπενθύμισης των κανόνων στοματικής υγιεινής από πιο έγκυρα χείλη, από ό,τι οι γονείς, ώστε και το παιδί να τους λάβει πιο σοβαρά υπόψη του.
Ο σωστός οδοντίατρος φροντίζει να εκπαιδεύει και να ενημερώνει τον ασθενή σωστά, ώστε να μην έχει χαλασμένα δόντια και να μην τον χρειάζεται. Γι αυτό λέγεται ‘λειτούργημα’ αυτό το επάγγελμα, διότι έχει και μία αλτρουιστική διάσταση. Στην Κίνα, ο γιατρός πληρώνεται όταν ο Άνθρωπος είναι υγιής (!), όχι όταν είναι ασθενής.
5 όπλα έχει ένας οδοντίατρος για την στοματική υγιεινή των παιδιών
- Πρόληψη από τερηδόνα
- Πρόληψη από περιοδοντίτιδα (με βούρτσισμα και φθορίωση)- Φθοριώσεις ανά εξάμηνο (από 3- 3,5 χρονών)
- Πρόληψη από ορθοδοντικές βλάβες (απώλεια νεογιλών δοντιών)
- Καλύψεις οπών και δοντιών στα μόνιμα δόντια
- Πρόληψη από τραύμα (με προστατευτικούς νάρθηκες) : όταν το παιδί παίζει ποδόσφαιρο, μποξ, μπάσκετ η κάνει άλματα ( για να μην σπάσουν δόντια)